Filmprogramma

Een filmfestival is geen filmfestival zonder mooie, bijzondere en leuke films. Hieronder vind u het filmaabod die tijdens FilmFestival Zeeuws-Vlaanderen zal worden gedraaid. Naast reguliere films zal Gertrud Renique een aantal bijzondere Film by the Sea films selecteren die dagelijks om 19:00 uur te zien zijn. 

 

Tickets zijn binnenkort verkrijgbaar.

OPENINGSFILM: Façades

Alex staat onverwacht op een kantelpunt in haar leven wanneer haar dementerende vader in de steek wordt gelaten door haar moeder. Ze trekt bij hem in om voor hem te zorgen, en stelt daardoor haar eigen leven in vraag. Wil ze bij haar ontrouwe man blijven of niet? Ze heeft zijn avontuurtjes jarenlang toegestaan, maar is ze wel écht gelukkig bij hem? Of moet ze, net als haar ouders, de façade laten vallen?

 

 

 

 

 

MOZART IN LOVE

Het is 1787. Wolfgang Amadeus Mozart woont een tijdje in Praag, omdat hij genoeg heeft van het verwende gedoe van de elite in Wenen. Toch vindt de componist in de vreemde stad niet de rust die hij zocht. Integendeel: zijn aanwezigheid in Praag veroorzaakt al snel een reeks dramatische en tragische gebeurtenissen. Zo belandt Mozart in het middelpunt van een verwarrend web van liefde, lust, geweld en zelfs moord. Een heftige ervaring die hem inspireert tot het schrijven van het muzikale meesterwerk dat we kennen als ‘Don Giovanni’.

 

 

 

 

BUURMAN & BUURMAN HEBBEN EEN NIEUW HUIS! (kindermiddag)

Buurman en Buurman is geliefd bij jong en oud. Het is altijd weer genieten van het gestuntel van de beide buurmannen, die zelf juist vinden dat ze zo handig zijn. Ook in deze nieuwe avonturen gaat er weer van alles mis tijdens het klussen. Zo loopt de bouw van een bijenkorf in de tuin uit op een regelrechte ramp. Een elektrische grasmaaier op zonne-energie blijkt toch niet zo’n goed idee, en voor het vegen van de schoorsteen maken de buurmannen een groot gat in het dak. Een eenvoudig fitnessapparaat wordt omgebouwd tot een draaimolen en een mol in de tuin zorgt voor grote problemen. Het bouwen van een tuinhek is ingewikkelder dan je zou denken. En waarom zou je een kapotte afwasmachine repareren als je ook een badkamer hebt? Kortom, er is weer genoeg werk aan de winkel voor Buurman en Buurman. A je to!

 

 

15:17 TO PARIS

Vroeg in de avond op 21 augustus 2015 keek de wereld in verbijstering toe toen de media een terroristische aanval op de Thalys #9364 - met vertrek om 15:17 vanuit Amsterdam - meldden. Deze terreuraanslag werd voorkomen door drie moedige jonge Amerikanen die op dat moment door Europa reisden. De film volgt het pad van de vrienden. Van de worstelingen in hun kinderjaren tot het vinden van hun plek in het leven, naar de onwaarschijnlijke gebeurtenissen die tot de aanval hebben geleid. Tijdens de schrijnende beproeving twijfelen ze geen moment aan hun vriendschap. Het is hun grootste wapen, waarmee ze meer dan 500 van de passagiers weten te redden. Het heldhaftige trio bestaat uit Anthony Sadler, militair Alek Skarlatos en de luchtvaart piloot Spencer Stone, die zichzelf spelen in de film. 

 

 

HOMECOMING (fbts)

Het is een bloedhete dag in augustus 1945. Terwijl de inwoners van een Hongaars provinciedorpje zich voorbereiden op een huwelijk, arriveren een orthodoxe joodse vader en zoon in het plaatselijke stationnetje. Ze huren een paardenkar waarin ze zwijgzaam twee houten kratten laten vervoeren. Er ontstaat onrust. Wat bevindt zich in de kisten en wat is hun doel? De dorpsbewoners gaan gebukt onder een collectief schuldbesef en door hun komst komen donkere geheimen en herinneringen bovendrijven. Is het familie van joodse dorpsgenoten die werden gedeporteerd en komen ze hun clandenstien verkregen eigendommen opeisen? Het dorp raakt in paniek en begint maatregelen te nemen.

 

 

FINDING YOUR FEET  (fbts)

Wanneer ‘Lady’ Sandra Abbott ontdekt dat haar echtgenoot al jaren een verhouding heeft met haar beste vriendin, besluit ze bij haar bohémienne zus Bif in te trekken. Door Bif en haar excentrieke vriendengroep én hun gezamenlijke liefde voor dansen leert Sandra dat het nooit te laat is voor een frisse start.

 

 

 

  

 

 

 

ROMANS

Orlando Bloom belichaamt ene Malky, een man van middelbare leeftijd wiens leven verlamd is wegens onzekerheden en psychische mankementen. Dat komt omdat hij op jonge leeftijd misbruikt is door een priester die hij vertrouwde en verafgoodde. In combinatie met het niet aanwezig zijn van God en het verminderende contact van zijn moeder die niets meer om hem geeft, bewandelt Malky een gewelddadig pad. Hij zal de confrontatie met zijn demonen aan moeten gaan, welke hem al 20 jaar pijnigen, wil hij de geestelijke vergeven of in koelen bloede omleggen.

 

 

CHAPPAQUIDDICK

Massachusetts, 18 juli 1969. Terwijl de wereld thuis in spanning kijkt naar de lancering van Apollo 11, wordt op het eiland Chappaquiddick, een geliefd vakantieoord voor welgestelde Amerikanen, een van de meest controversiële politieke doofpotaffaires van Amerika georkestreerd. Na het verlaten van een feestje ontsnapt Ted Kennedy ternauwernood aan de dood als zijn auto van een brug afzwenkt. De jonge campagnemedewerker Mary Jo Kopechne die naast hem zat heeft minder geluk en verdrinkt. Wat lijkt op een tragisch ongeluk mondt al snel uit in een meeslepend schandaal gebouwd op leugens en valse getuigenissen.

 

 

 

AU REVOIR LÀ-HAUT

Na de Eerste Wereldoorlog te midden van de verwoestingen proberen de vrienden Albert en Édouard, soldaten die de verschrikkingen van de loopgraven meemaakten, hun gewone leven weer op te pakken.

 

 

 

 

 

 

7 DAYS IN ENTEBBE

De film gaat over de waargebeurde Operatie Entebbe, een antiterroristische gijzelaar-reddingsoperatie die in de nacht van 3 op 4 juli 1976 werd uitgevoerd in Oeganda op Entebbe International Airport. Het Israëlische defensieleger probeerde burgers te bevrijden uit een vliegtuig dat een week lang gekaapt werd door Duitse en Palestijnse terroristen. In totaal kwamen 56 mensen om, onder wie zeven kapers en de broer van de huidige Israëlische president Benjamin Netanyahu. 7 Days in Entebbe geeft weer hoe de gebeurtenissen in 1976 plaatsvonden vanuit verschillende perspectieven. Het geeft een beeld van de motivaties van de gijzelaars voor hun acties, hun persoonlijke strijd met hun eigen én elkaars idealen.

 

 

SHERLOCK GNOMES (kindermiddag)

De geliefde tuinkabouters uit Gnomeo and Juliet zijn terug met een nieuw avontuur in Londen. Nadat Gnomeo en Juliet met hun familie arriveren in de stad, zijn ze eerst vooral bezig om de tuin lenteklaar te krijgen. Maar dan komen ze erachter dat iemand in heel Londen tuinkabouters aan het kidnappen is. Als Gnomeo en Juliet thuiskomen en ze ontdekken dat iedereen in hun tuintje weg is, dan is er maar één tuinkabouter die ze hiervoor kunnen inschakelen... Sherlock Gnomes. De beroemde detective en gezworen beschermheer van Londense tuinkabouters arriveert samen met zijn assistent Watson om de zaak te onderzoeken. Het mysterie leidt onze tuinkabouters op een doldwaas avontuur waar ze allerlei nieuwe figuren ontmoeten en een onontdekt deel van de stad verkennen.

 

 

HANGMAN

De gedecoreerde moorddetective Ray Archer (Al Pacino) en zijn partner, criminele profiler Will Ruiney (Karl Urban) krijgen de taak om een van de meest wrede seriemoordenaars van de stad te vangen.

 

 

 

 

 

 

RAMPAGE: BIG MEETS BIGGER

Megaster Dwayne Johnson speelt de hoofdrol in de actie-avonturenfilm Rampage van regisseur Brad Peyton. De afstandelijke primatoloog Davis Okoye (Johnson) heeft een hechte band met George, de buitengewoon intelligente zilverrug gorilla die hij al vanaf diens geboorte verzorgt. Maar een genetisch experiment maakt van deze vriendelijke aap een woedend wezen van enorme afmetingen. Om het allemaal nog erger te maken, blijkt dat er nog meer dieren een genetische verandering hebben ondergaan. Terwijl deze nieuwe alfa roofdieren in Amerika dood en verderf zaaien, gaat Okoye samen met een uit de gratie geraakte geneticus op zoek naar een geneesmiddel. Hij moet zijn weg banen op een steeds veranderend speelveld, niet alleen om een wereldwijde ramp te voorkomen maar ook om het monster te redden dat ooit zijn vriend was. 

 

RABOT

Rabot vertelt het verhaal van een sociaal woonblok dat tegen de vlakte moet. Mensen die een uitweg zoeken in hun miserie komen er van het dak springen, zij die nergens anders een woning vonden, kregen er een plaats. Een klein dorp in de hoogte waar onverschilligheid hoogtij viert. Zowel de bewoners als het gebouw moeten weg, het einde van een woelig tijdperk. We volgen een aantal bewoners tijdens de laatste maanden van hun leven in de woontoren. Een raamvertelling over liefde, eenzaamheid en armoede in het hart van onze Westerse samenleving.

 

 

 

JOSIE

Hank, een eenzame man die een saai bestaan leidt in de slaperige zuidelijke stad, trekt zijn wenkbrauwen op als hij een dubieuze relatie ontwikkelt met Josie, een recent overgeplaatste student van de middelbare school.

 

 

 

 

 

 

 

DE MATCHMAKER (LadiesNight)

Levensgenieter Chris (Benja Bruijning) reist als fotograaf de hele wereld over. Wanneer de bodem van zijn bankrekening in zicht komt en werk uitblijft, keert hij noodgedwongen terug naar zijn moeder Marja (Ariane Schluter). Ondanks dat zij hem met open armen ontvangt, heeft Chris moeite om te aarden in zijn dorpse geboorteplaats. Gelukkig krijgt hij een nieuwe opdracht, waardoor hij hopelijk snel zijn koffers weer kan pakken; hij mag een promo video maken voor een datingsite. En wie is er nu een betere hoofdrolspeler dan zijn vlotte single moeder? Chris maakt stiekem een filmpje over Marja, maar wanneer deze online komt, stromen de reacties van mannen binnen. Na enige verbazing durft Marja, met Chris als matchmaker, het datingavontuur aan te gaan. En zo belanden ze in allerlei gekke, hilarische en soms ongemakkelijke situaties, die moeder en zoon dichter tot elkaar brengen. En voor beiden komt de liefde uit onverwachte hoek…

VENTOUX (wielerevent)

Ventoux vertelt het verhaal van vier vrienden die op hun racefiets de Mont Ventoux beklimmen, zoals ze dat dertig jaar eerder ook al hadden gedaan. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Het is een zware, maar gezellige fietstocht tot jeugdvriendin Laura zich meldt en de 'spoken' uit het verleden zich aandienen...

 

 

 

 

 

 

ZOENOFFER  (fbts)
Zoenoffer is een opmerkelijke documentaire over de schoonheid en de waarde van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder. Er is al veel over de polder geschreven en gesproken maar nog nooit heeft het publiek persoonlijk kennis kunnen maken met de direct betrokkenen. In gesprekken vertellen eigenaar Géry DeCloedt, diens juridisch adviseur Hans Mieras, schrijver-boer Chris de Stoop en polderbeheerder Karel Vergauwen over wat het met je doet om jarenlang te procederen tegen het Rijk. De realiteit van de ontpoldering van de Hedwigepolder komt voor elk van hen elk seizoen dat voorbij glijdt dichterbij. Om de kijker te laten ervaren hoe de polder er nu nog bij ligt - in het zicht van de ontpoldering - laat ZOENOFFER het gebied in al zijn schoonheid zien. Met luchtbeelden worden elke hoek, elke akker en honderden bomen in beeld gebracht. De vette klei waarin honderden verhalen al eeuwen verborgen liggen geeft het bestaan van de polder een surrealistische kwaliteit. Bijna alle gesprekken zijn in de Hedwigepolder opgenomen. Ze worden geaccentueerd met mysterieuze, verstilde beelden. Er wordt gesproken over agrarisch cultureel erfgoed dat dreigt verloren te gaan. Er wordt uitgelegd wat de verdragen over het onder water zetten van de polder feitelijk inhouden. Emoties worden zichtbaar wanneer de onrechtvaardige besluitvorming wordt aangestipt. De politiek zwijgt in alle talen. De benauwenis om dat besef wordt onderstreept door de schitterende muzikale composities van Celia Swart en gedeeld verdriet wordt verwoord in het prachtige lied ‘Je Laten Gaan’, geschreven door de Zeeuws-Vlaamse singer-songwriter Anne van Damme. Laten we Hedwige koesteren.